DISKUS HERNIJA

DISKUS HERNIJA

Preko 80% ljudi u zrelom periodu svoga života suočava se sa akutnim bolom u donjem delu leđa. Uzrok bola je najčešće diskus hernija. Diskus hernija je bolest kada disk iz svog normalnog položaja između dva pršljena biva oštećen odnosno deformisan, a ta deformacija ( diskus hernija ili kila ) izvrši pritisak na spinalni koren živca. Najčešće simptomi su bolovi na mestu pritiska i širenje bola u pravcu propagacije  pritisnutog nerva ( npr. Iz područja krsta duž jedne ili obe noge ).

Jedan normalan kičmeni stub se sastoji od koštanog dela i hrskavičavog dela između pršljenova u vidu diska. Disk se pak sastoji od fibroznog dela ( anulus fibrozus ) koji obavija centralno jezgro ( nucleus pulposus ) koji je želatinaste mase. Želatinasta masa nam služi kao “amortizer” prilikom hodanja, kretanja I drugih aktivnosti a koja čuva disk I sam koštani deo.

Problem koji nastaje vremenom je oštećenje diska usled rada, nepravilnog saginjanja, podizanja tereta što dovodi do deformacije diska I izlaska želatinozne mase nucleusa u vidu hernije ( ispupčenja ) diska koji vrši iritaciju ili pritisak na spinalni koren živca. Kada imamo ovaj problem svakako se želi izbeći operativno lečenje, te je upravo zato neoperativna ( konzervativna ) terapija izbor mnogih.

U našoj ustanovi uspešno lečimo probleme pacijenata sa discus hernijom. U lečenju koristimo kombinaciju klasične fizikalne terapije I dekompresijske terapije. Pored kombinacije FIZIKALNIH PROCEDURA ( elektro,magnetno I laseroterapije ) a u cilju analgetskog, antiinflamatornog I antiedematoznog efekta koristimo I NEOPERATIVNU DEKOMPRESIJSKU TERAPIJU koja direktno deluje na uzrok problema odnosno na discus herniju.

Mi primenjujemo terapijsku proceduru dekompresije kičme u void ( bazenu ) odnosno subakvalnu dekompresiju. Ova terapijska procedura dovodi do međusobnog udaljavanja kičmenih pršljenova te smanjenja pritiska na oštećeni disk ili komprimovani spinalni nervni koren. Ovaj posao je olakšan zahvaljujući još jednoj važnoj činjenici a to je da je prema Arhimedovom principu telo u void olašano koliko teži njime istisnuta zapremina tečnosti ( npr. Telo težine 70kg u void teži svega 2-2,5 kg zavisi od količine masnog tkiva ). Pri ekstenziji se dešavamalipomak odnosno razmicanje na nivou intervertebralnih diskusa od svega 2-3 milimetra ali dovoljno da se u diskusu stvori “ vakum efekat”. Vakum efekat postiže dve stvari : mehaničko oštećenje koje se ispoljava kao “ispupčenje” izvan granica diska može se povući unutar dista putem vakuma, takođe vakum podstiče protok krvi te stimuliše zarastanje diska na mestu oštećenja. To rezultuje povlačenjem bola ( duž kičme, u rukama ili nogama ) I adekvatnim zarastanjem oštećenog diska uz minimalan ožiljak.

Dekopmresijska terapija je jedina neoperativna metoda koja je delotvorna kod discus hernije. Mnoge kliničke studije prikazujudelotvornost dekompresijske terapije od 75-86% u smislu popuštanja bola I ostalih simptoma.

Za održavanje dobrog stanja pacijenta odnosno održavanje bolesti u fazi remisije ( pacijent je bez tegoba ) neophodna je obuka pacijenta vežbama a u cilju jačanja mišića stabilizatora odnosno “ ispravljača ” kičme. Vežbe se sprovode individualno uz pažljivo kreiran program. Obaveza pacijenta je da u kućnim uslovima nastavi da sprovodi vežbe svakodnevno u trajanju od 20-30 minuta.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Download Premium WordPress Themes | Thanks to wordpress 4 themes, All Premium Themes and Best Free WordPress Themes